Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Sinüzitler genellikle burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, baş ağrısı şikayetleri ile giden hastalıklar olarak klinik vermektedir. Sinüzitin kronikleştiği sürekli burun tıkanıklığı, ağız kokusu, kronik faranjit, tekrarlayan baş ağrısı, burun içindeki polipler, alerjik rinit, burun ve paranazal sinüslere ait tümöral yapıların varlığı, burun içinde nefes almayı zorlaştıran konka patolojileri septum deviasyonları sinüslere ait malformasyonlarda kronik sinüzit ile sıklıkla birliktelik gösterir. Bu hastalıkların tedavi yöntemleri 1990’lı yıllarda endoskopik sistemlerin ortaya çıkması ve yaygınlaşması sonrasında değişim göstermiş ve endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatları yaygın hale gelmiştir. Burun endoskopları, dışarıdan görünür bir kesi yapılmaksızın burun boşluğunun içindeki dar ve karanlık bölgelere ulaşmayı sağlayan, bu bölgeleri aydınlatan optik aletlerdir. Endoskoplara bir kamera bağlanarak yapılan işlemlerin başkaları tarafından da ekranlardan seyredilmesi, video olarak kaydedilmesi ve sonradan tekrar izlenmesi mümkündür. Kafatası içinde farklı konumlarda bulunan sinüslerin ve burun boşluğu ve arka kısmındaki nazofarenks adı verilen boşluğun hastalıkları sıklıkla kulaktaki havalı boşluklarında etkilenmesi ile geniş spektrumlu bir semptomlar bütününü ortaya çıkarır. Bu sistemin tamamının doğru çalışması için bu boşlukların içindeki mukoza tabakasının sağlıklı olması bu boşlukların içine burun yolu ile alınan havanın rahatlıkla dolaşması ve bu bölgelerde meydana gelen sıvı sekresyonların doğal yapıda olması ve kolaylıkla birbirleri ile ilişkisini sağlayan kanallar vasıtası ile drenajı gerekir. Kronik sinüzit bu kanal sisteminin bozulması ve kapalı kalan boşluğun normal fonksiyonunu kaybederek dejenere olması ile ortaya çıkar. Burun tıkanıklığına neden olan septum deviasyonu polipler alerjik rinit orta konka patolojileri sinüslere ait varyasyon ve anomaliler sinüs tümörleri kafa tabanı tümörleri de kronik sinüzitle birlikte seyir gösterebilir. Endoskopik sinüs cerrahisinde amaç sinüslerin havalanmasına ve drenajına engel olan darlıkların açılmasıdır. Bu işlem burun yolu ile küçük cerrahi aletlerin ve kamera sistemin ulaşabileceği her alanda yapılır. Aynı sistemle ulaşılabilen her noktada cerrahi işlemler yapılabilir. Kesi izi olmaması ve ameliyat sonrası ayağa kalkma süresinin kısa olması nedeni ile konforlu bir cerrahi işlemdir.
ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİNİN ÖNEMİ VE RİSKLERİ
Her ameliyatta olduğu gibi, endoskopik sinüs cerrahisinde de bazı riskler vardır. Sinüslerin çevresinde göz, gözyaşı kanalı, görme siniri, beyin zarı ve beyin, beyine kan taşıyan ana atardamar gibi çok önemli ve hayati yapılar bulunur. Bu kritik yapılara yakın yapılan ameliyatlarda da doğal olarak bu yapıların zarar görebilme riski vardır. Ciddi sonuçlar doğurabilecek riskleri nedeniyle, endoskopik sinüs cerrahisi uygulayan hekimlerin özel bir eğitim almaları ve bu ameliyatlar konusunda deneyimli olmaları gerekir.
Endoskopik sinüs cerrahisi uygulanacak hastaların bilmesi gereken riskler ve ameliyat sonrasında görülebilecek sorunlar: burun kanaması, enfeksiyon, göz çevresinde şişlik ve morarma, göz içine kanama, çift görme, görme kaybı, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, beyin zarı hasarı, beyin-omurilik sıvısı kaçağı, kafa içi kanama, kronik sinüzitin tekrarlaması.
HASTALIK ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİNDEN SONRA TEKRARLAYABİLİR Mİ?
Tekrarlama olabilir. Ama bu durum her ameliyat ve durum için aynı sıklıkta değildir.
SİNÜS CERRAHİSİNDEN SONRA NE YAPILMALI, NE YAPILMAMALI?
- Ameliyatı takip eden 24 veya 48 saat içinde burun tıkanıklığınız olabilir ve ağızdan nefes almanız gerekebilir. Burun içine tampon koyulduysa bu tampon doktorunuzun belirleteceği bir süre sonunda çıkartılacaktır. Bu süre 24-72 saat arasında olabilir.
- Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli kullanın.
- Eğer doktorunuz önerirse, burun içini temizlemeyi sağlayan sprey veya yıkamaları düzenli kullanın.
- Doktorunuz izin verene kadar burnunuzu sümkürerek temizlemeyin. Bu süre 4-6 hafta kadar olabilir.
- Tamponların alınmasını veya tampon koyulmadıysa ameliyatı takibeden 48. saatten itibaren burnunuzu hafifçe çekerek temizlemeye çalışabilirsiniz.
- Burnunuza kesinlikle musluk suyu çekmeyin.
- Ameliyattan sonra burunda kuruluk hissi ve içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Bunların temizlenmesi için doktorunuzun önerilerine uyunuz.
- Burun içindeki iyileşme, ameliyatın türüne göre değişmek üzere 2-6 hafta arasında tamamlanacaktır. Bu süre içinde doktorunuzun önerdiği pansumanlara ve kontrollara düzenli gidin.
ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ, KRONİK SİNÜZİTTEN BAŞKA HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
- Burun ve sinüs tümörlerinin cerrahisinde
- Burun ve sinüslere olan beyin omurilik sıvısı kaçaklarının tamirinde
- Hipofiz tümörlerinin cerrahisinde
- Göz yaşı kanalı tıkanıklıklarında (endoskopik dakriyosistorinostomi)
- Burun kanamalarının durdurulmasında
- Görme sinirinin sıkışma ve yaralanmalarında (optik dekompresyon)
- Hipertirodiye bağlı göz itilmesinin -tiroid oftalmopatisi- düzeltilmesinde (orbita dekompresyonu)
Konu ile ilgili daha detaylı bilgiler için “Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir? Riskleri Ve İyileşme Süreci” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Prof. Dr. Güçlü Kaan Beriat
KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
Telefon
+90 545 665 65 35
Randevu Al
Doktortakvimi.com
Adres
Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Blv. No:274, D1 Blok, D:11 Mahall, Çankaya/Ankara
Telefon
+90 545 665 65 35
E-Posta
guclukaanberiat@gmail.com