Endoskopik sinüs cerrahisi sinüslerdeki ve burundaki tıkanıklıkları gidermek için kullanılan bir cerrahi işlemdir. İşlem kamera ve özel cerrahi aletler ile tam kapalı yöntem ile yapılır. “Endoskopik” terimi, herhangi bir cilt kesisine gerek kalmadan tüm ameliyatın burun deliklerinden yapılmasını sağlayan küçük fiberoptik teleskopların kullanımını ifade eder.
Bu tıkanıklıklar ağrıya, akıntıya, tekrarlayan enfeksiyonlara, solunum bozukluğuna veya koku kaybına neden olabilir.
Sinüs cerrahisi, aşağıdaki durumlarda kullanılır:
- Sinüzit ve burun polipleri
- Burundaki konka büyümeleri
- Burun tıkanıklığı yapan septum deviyasyonu
- Tekrarlayan veya kronik sinüs enfeksiyonları
- Burun ve sinüs tümörleri
Endoskopik sinüs cerrahisi hangi amaçlarla gerçekleştirilir?
Bu prosedür temel olarak sinüslerin drenajını iyileştirmek ve burun içinden hava akışını iyileştirmek için tasarlanmıştır.
- Sinüs enfeksiyonlarının sayısında ve şiddetinde azalma sağlar
- Sinüzit ile ilişkili semptomlarda iyileşme elde edilir
- Burun içinden hava akışının iyileştirir
- Koku duyusunda iyileşme sağlanır
- Temizlik ve ilaç uygulanması için sinüs boşluklarına erişim sağlanırler çıkarılabilir veya biyopsi için örnek dokular elde edilir
- Tümör kist polip vb dokular çıkartılır
Ameliyattan önce dikkat edilmesi gereken noktalar:
Ameliyatınıza hazırlanırken doktorunuz sinüslerinizin durumunu ameliyat için optimize etmek için ameliyat öncesi ilaçlar reçete edebilir. Bu İlaçlar antibiyotikler ve/veya oral steroidler olacaktır. Lütfen ameliyat öncesi ilaçları uygun günde başlattığınızdan ve reçeteye sıkı sıkıya bağlı kaldığınızdan emin olun. Ayrıca, ameliyattan en az on dört gün önce şu ilaçları almaktan kaçınmalısınız: aspirin, ibuprofen (Motrin/Advil), naproksen (Aleve), diğer steroid olmayan antienflamatuarlar (NSAIDS), E vitamini), gingko biloba, sarımsak (tabletleri) ve ginseng, aspirin, coumadin ve türevleri. Bu ilaçlar kanı inceltebilir ve aşırı kanamaya neden olabilir. Kan sulandırıcı alırsanız bu ilacın erkenden kesilmesi gerekecektir.
Sigara içiyorsanız, ameliyattan en az üç hafta önce ve ameliyattan en az dört hafta sonra sigarayı bırakmanız çok önemlidir. Sigara içmek yara izine, kötü iyileşmeye ve operasyonun başarısız olmasına katkıda bulunabilir.
Ameliyat oncesinde kan sayımı kanama değerlendirmesi ekg ve biyokimya testleri ile hepatit vb bulasıcı hastalık testleri yapılır. Ameliyat olmadan en az 8 saat oncesinde gıda alımı kesilmelidir.

Ameliyat sırasında ve hemen sonrasında neler yaşayacaksınız?
Çoğu durumda, ameliyatınız için genel anestezi alacaksınız, bu da tüm işlem boyunca uykuda olacağınız anlamına geliyor. Ancak lokal anestezi tercihiniz varsa lütfen doktorunuza bildirin çünkü bu da bazı durumlarda bir seçenek olabilir. Ameliyatınız tamamlandıktan sonra derlenme odasında yaklaşık bir saat geçireceksiniz, ardından ikinci aşama iyileşme ünitesinde 1-2 saatlik ek bir iyileşme süreci izleyeceksiniz. Çoğu hasta ameliyat günü eve gidecek kadar kendini iyi hisseder.
Ameliyat sonrası süreç nasıldır?
Ameliyat sonrası 1-2 gün hafif kanama olur, 1-2 hafta genel yorgunluk hissi bekleyebilirsiniz. Genel olarak ağrı, narkotik veya narkotik olmayan ilaçlarla başarılı bir şekilde kontrol edilebilir. Ameliyat sonrası bakım hakkında daha fazla ayrıntı için lütfen ayrı “Ameliyat Sonrası Bakım Talimatları” kılavuzuna bakın. Başarılı bir sonuç için kritik olan bir dizi ameliyat sonrası ziyaretiniz olacak. Her ziyarette doktorunuz sinüslerin nasıl iyileştiğini kontrol etmek için nazal endoskopi adı verilen bir prosedür uygulayacaktır. Sinüslerdeki kanı temizlemek ve erken skar dokusu oluşumunu önlemek için debridman adı verilen ek bir işlem gerekebilir. Ziyaret programınız genellikle ilk 6 hafta boyunca 3 ziyaretten oluşacaktır.
Endoskopik Sinüs Cerrahisinin riskleri nelerdir?
Her cerrahi prosedürde olduğu gibi, endoskopik sinüs cerrahisinin de ilişkili riskleri vardır. Bir komplikasyonun meydana gelme olasılığı çok düşük olsa da, olası komplikasyonları anlamanız ve cerrahınıza olabilecek endişelerinizi doktorunuza sormanız önemlidir.
Ameliyat Riskleri
- Kanama: Çoğu sinüs cerrahisi, genellikle hasta tarafından iyi tolere edilen bir dereceye kadar kan kaybını içerir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, önemli kanama prosedürün sonlandırılmasını gerektirebilir. Çoğu hasta burun tamponu gerektirmese de, birkaç hastada bir hafta sonra küçük bir burun tamponu veya doku ayırıcının çıkarılması gerekecektir. Kan nakli nadiren gereklidir ve sadece acil durumlarda verilir.
- Hastalığın tekrarlaması: Endoskopik sinüs cerrahisi hastaların büyük çoğunluğu için önemli semptomatik faydalar sağlasa da cerrahi sinüzit için bir tedavi değildir. Bu nedenle, başarılı sinüs cerrahisinden sonra bile sinüs ilaçlarınıza devam etmeyi bekleyebilirsiniz, ancak genel olarak bu tür ilaçlara olan gereksinimleriniz azaltılmalıdır. Bazı durumlarda, cerrahi sonucunuzu optimize etmek için ek “rötuş” veya revizyon ameliyatı gerekli olabilir.
- Omurilik sıvısı sızıntısı: Sinüsler beynin yakınında bulunduğundan, omurilik sıvısı (beyni kaplayan sıvı) sızıntısı oluşturma veya beyne zarar verme olasılığı nadirdir. Nadir görülen bir omurilik sıvısı sızıntısı komplikasyonu meydana gelirse, enfeksiyon için potansiyel bir yol oluşturabilir ve bu da menenjite neden olabilir. Omurilik sıvısı sızıntısı meydana gelirse, cerrahi olarak kapatılması ve hastaneye yatırılması gerekir.
- Görme sorunları: Sinüs ameliyatından sonra göz veya optik sinir yaralanması nedeniyle görme kaybı bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda iyileşme potansiyeli iyi değildir. Neyse ki, böyle bir komplikasyon son derece nadirdir. Göz kaslarının yaralanması çift görmeye neden olabilir. Gözün kalıcı yırtılması başka bir olası komplikasyondur. Yırtılma sorunları genellikle kendi kendine çözülür, ancak bazen ek ameliyat gerektirir.
- Diğer riskler: Ameliyatın diğer yaygın olmayan riskleri arasında koku veya tat alma duyusunda değişiklik; sinüs semptomlarının ve yüz ağrısının devam etmesi ve/veya kötüleşmesi; sesin rezonansında veya kalitesinde değişiklik ve göz çevresindeki alanın şişmesi veya morarması.
Bazı hastalarda, ameliyat sırasında septoplasti adı verilen kısa bir prosedürle düzeltilmesi gereken çarpık bir nazal septum (“sapmış septum”) vardır. Bu işlem küçük bir gizli kesi ile gerçekleştirilir ve burun deliği bölgesine gizlenmiş eriyen dikişler bulunur. Septoplastiye ihtiyacınız varsa, bu prosedürle ilişkili ek riskler vardır. Birincil riskler, septum bölgesinde kanama veya enfeksiyondur; ön dişlerin uyuşması; septumdan bir deliğin gelişimi (septal perforasyon); beyin sıvısı sızıntısı; veya septal deviasyonun tekrarlaması.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi İyileşme süreci nasıldır?
- Ameliyat sonrası genellikle 72 saat burun içinde tampon bulunur
- Sinüsleri sulamak için büyük hacimli deniz suyu yıkama kullanılır. BU burun lavajına takriben 2 3 hafta devam etmek gerekir
- Enfeksiyonu ve rahatsızlığı önlemek için antibiyotikler ve ağrı kesiciler reçete edilir
- Tam iyileşme genellikle 2 aylık bir süre içinde sağlanır
Ameliyattan sonraki ilk hafta burnunuzu sümkürmemelisiniz. Ayrıca, 20 libreden fazla eğilmemeli, gerilmemeli veya kaldırılmamalıdır. İlk hafta boyunca. Hafif yürüyüş ve düzenli ev aktiviteleri ameliyattan sonra her zaman kabul edilebilir. Bir hafta sonra %50 yoğunlukta ve iki hafta sonra tam yoğunlukta egzersize devam edebilirsiniz. İşten bir hafta izin almayı planlamalı ve ideal olarak ilk gününüz için yarım gün planlamalısınız.