Burun Polipleri

Burun poliplerinin tamamı aynı değildir. Farklı türlerde, farklı yapılarda olabilen ve farklı tedavilere yanıt veren dokular olarak karşımıza çıkarlar. 

Burun poliplerinin en sık rastlanan türü burun içinde ve veya sinüslerde yerleşen kolay kanayan yumuşak genellikle iyi huylu burun içi veya sinüs içi mukozası kaynaklı kitlelerdir. Küçük nazal polipler semptomlara neden olmayabilir. Daha büyük olanlar veya nazal polip grupları, burun pasajlarınızı tıkayabilir veya solunum problemlerine, koku alma duyusunun kaybolmasına ve sık enfeksiyonlara yol açabilir.

Nazal polipler her yaşta olabilir, ancak yetişkinlerde daha sık görülür. İlaçlar genellikle nazal polipleri küçültebilir veya ortadan kaldırabilir, ancak bazen onları çıkarmak için ameliyat gerekir. Başarılı tedaviden sonra bile, nazal polipler tekrarlayabilir. 

Burun Poliplerinin Belirtileri

12 haftadan uzun süren (kronik sinüzit belirtileri) burun boşluğu ve sinüslerin içinde  şişme ve iltihap. Ancak nazal polip olmadan da kronik sinüzit olması mümkündür.

Nazal poliplerin kendileri yumuşaktır ve sinirleri yoktur, bu nedenle küçüklerse, onlara sahip olduğunuzun farkında olmayabilirsiniz. Çoklu büyüme veya büyük bir polip, burun pasajlarınızı ve sinüslerinizi tıkayabilir.

Nazal polipli kronik sinüzitin yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır.

  • Burun akıntısı
  • Kalıcı tıkanıklık
  • Geniz akıntısı
  • Koku alma duyusunda azalma
  • Tat alma duyusu kaybı
  • Yüz göz ağrısı veya baş ağrısı
  • Üst dişlerinizde ağrı
  • Alnınızda ve yüzünüzde bir baskı hissi
  • Horlama
  • Sık burun kanaması

Ne zaman KBB doktoruna gitmeliyim?

Belirtileriniz 10 günden fazla sürerse doktorunuza görünün . Kronik sinüzit ve nazal polip semptomları, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere diğer birçok durumun semptomlarına benzer.

Bilim adamları, nazal poliplere neyin neden olduğunu, neden bazı insanlarda uzun süreli iltihaplanma geliştirdiğini veya tahriş ve şişmenin (iltihabın) neden bazı insanlarda poliplerin oluşmasını tetiklediğini ve diğerlerinde neden olmadığını tam olarak anlamış değil. Şişme, burnunuzun ve sinüslerinizin sıvı üreten astarında (mukoza zarı) oluşur.

Nazal polipler her yaşta oluşabilir, ancak en çok genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür.

Nazal polipler sinüslerinizin veya nazal pasajlarınızın herhangi bir yerinde oluşabilir, ancak en sık gözlerinizin, burnunuzun ve elmacık kemiklerinizin yakınındaki sinüslerin tümünün burnunuza açıldığı  bölgede ortaya çıkarlar.

Kimlerde burun polipleri sık görülür?

Enfeksiyonlar veya alerjiler nazal polip geliştirme riskinizi artırabilir.

Nazal poliplerle ilişkili durumlar şunlardır:

  • Astım, hava yolunun şişmesine (iltihaplanmasına) ve daralmasına neden olan bir hastalık
  • Aspirin duyarlılığı
  • Alerjik mantar sinüziti, havadaki mantarlara karşı alerji
  • Kistik fibroz, burun ve sinüs astarlarından gelen kalın mukus dahil olmak üzere vücutta anormal derecede kalın, yapışkan sıvılarla sonuçlanan genetik bir bozukluk
  • Churg-Strauss sendromu (polianjiitli eozinofilik granülomatoz), kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan nadir bir hastalık
  • Vücudunuz yeterli D vitamini almadığında ortaya çıkan D vitamini eksikliği
  • Bağışıklık sistemi işleviyle ilişkili belirli bozukluklar ve ailesel yatkınlık olması. 

Burun poliplerinin komplikasyonları nelerdir?

Nazal polipler, normal hava akışını ve sıvı drenajını engelledikleri ve ayrıca gelişimlerinin altında yatan uzun süreli tahriş ve şişlik (iltihap) nedeniyle komplikasyonlara neden olabilirler.

Obstrüktif uyku apnesi. Bu, uyku sırasında sık sık durup nefes almaya başladığınız potansiyel olarak ciddi bir durumdur.

Astım alevlenmeleri. Kronik sinüzit astımı kötüleştirebilir.

Sinüs enfeksiyonları. Nazal polipler, sizi sıklıkla tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Burun poliplerini önlemek için neler yapılabilir?

Aşağıdaki stratejilerle tedaviden cerrahiden sonra nazal polip geliştirme veya nazal poliplerin tekrarlama olasılığını azaltmaya yardımcı olabilirsiniz:

Alerji ve astımı baskı altında tutun. Doktorunuzun tedavi önerilerine uyun. Solunum yolu enfeksiyonu sonrası hemen tedavi olun. 

Nazal tahriş edici maddelerden kaçının. Mümkün olduğunca, alerjenler, tütün dumanı, kimyasal dumanlar ve toz ve ince kalıntılar gibi burnunuzda ve sinüslerinizde şişme veya tahrişe neden olabilecek havadaki maddeleri solumaktan kaçının.

Ellerinizi düzenli ve iyice yıkayın. Bu, burun pasajlarında ve sinüslerde iltihaplanmaya neden olabilen bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı korunmanın en iyi yollarından biridir.

Evinizi nemlendirin. Nemlendirici kullanmak, solunum yollarınızı nemlendirmeye, sinüslerinizdeki mukus akışını iyileştirmeye ve tıkanıklıkları ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Bakterilerin büyümesini önlemek için nemlendiriciyi günlük olarak temizleyin.

Nazal durulama kullanın. Burun pasajlarınızı durulamak için tuzlu su (tuzlu su) spreyi veya burun yıkama kullanın. Bu, mukus akışını iyileştirebilir ve alerjenleri ve diğer tahriş edici maddeleri ortadan kaldırabilir. Tuzlu su spreyleri veya burun yıkama kitleri satın alabilirsiniz.

Sulama solüsyonunu oluşturmak için damıtılmış, steril, önceden bir dakika kaynatılıp soğutulmuş veya mutlak gözenek boyutu mikron veya daha küçük bir filtre ile filtrelenmiş su kullanın. Kullandığınız kapları mutlaka temiz havada kurutun. Nemli ortamlar mantarların çoğalması için uygun ortamlardır. Kuru hava ve güneş ışığı tüm zararlı mikroorganizmaları yok eder. 

Kronik sinüzit ve burun poliplerinin tedavisi nasıl yapılır?

Polipli veya polipsiz kronik sinüzit, tamamen temizlenmesi zor bir durumdur. Bu tedavinin başarılı olması tamamen uzun süreli ve disiplinli bir tedavi yaklaşımı ile mümkün olur.  

Nazal poliplerin tedavi amacı, boyutlarını küçültmek veya ortadan kaldırmaktır. İlaçlar genellikle ilk yaklaşımdır. Bazen ilaçların etkisini arttırmak için bile ameliyat gerekebilir, ancak poliplerin tekrarlama eğiliminde olduğu için kalıcı bir çözüm sağlamayabilir.

Kronik sinüzit ve burun poliplerinin tedavisi için kullanılan ilaçlar nelerdir?

Nazal kortikosteroidler arasında flutikazon , budesonid , mometazon , triamsinolon , beklometazon  bulunur.

Oral ve enjekte edilebilir kortikosteroidler. Bir nazal kortikosteroid etkili değilse, doktorunuz prednizon gibi oral bir kortikosteroidi tek başına veya bir burun spreyi ile birlikte reçete edebilir.

Oral kortikosteroidler yalnızca sınırlı bir süre için kullanılır.

Nazal polipler şiddetli ise enjekte edilebilir kortikosteroidler kullanılabilir.

Nazal polipleri ve kronik sinüziti tedavi etmek için ilaç. Nazal polipleriniz ve kronik sinüzitiniz varsa dupilumab adlı bir ilaç enjeksiyonu yapılabilir. Bu ilaç, nazal poliplerin boyutunu küçültebilir ve tıkanıklığı azaltabilir.

Diğer ilaçlar. Doktorunuz sinüslerinizde veya burun pasajlarınızda uzun süreli şişmeye katkıda bulunan durumları tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir. Bunlar, alerjileri tedavi etmek için antihistaminikler ve kronik veya tekrarlayan bir enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikleri içerebilir.

Duyarsızlaştırma konusunda deneyimli bir alerji uzmanının gözetiminde aspirinle duyarsızlaştırma, nazal polip ve aspirin duyarlılığı olan bazı hastalarda faydalı olabilir.

Kronik sinüzit ve burun poliplerinin ameliyatla tedavisi

Endoskopik sinüs cerrahisi

İlaç tedavisi nazal polipleri küçültmezse veya ortadan kaldırmazsa, polipleri çıkarmak ve sinüslerinizde onları iltihaba ve polip gelişimine yatkın hale getiren sorunları düzeltmek için endoskopik sinüs cerrahisine cerrahiye ihtiyacınız olabilir.

Endoskopik cerrahide cerrah, burun deliklerinize ışıklı bir büyüteç veya küçük bir kamera (endoskop) içeren küçük bir tüp sokar ve onu sinüs boşluklarınıza yönlendirir. Sinüslerinizden sıvı akışını engelleyen polipleri ve diğer maddeleri çıkarmak için küçük cerrahi aletler kullanır. Ameliyattan sonra, nazal poliplerin tekrarını önlemeye yardımcı olması için muhtemelen bir kortikosteroid burun spreyi ve diğer ilaç protokollerini de kullanacaksınız. Bu hastalığın tedavisinde kombine yaklaşım ilaç ameliyat ilaç yöntemi en etkili yöntemdir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir