Burun eğriliği ve cerrahisi
Septoplasti adı verilen eğri (veya eğri) bir septumu düzeltmek için yapılan cerrahi, burun içinden daha iyi hava akışı sağlar ve nefes almayı iyileştirebilir. Septum, burnu iki burun deliğine ayıran kıkırdaktır. Septoplasti genellikle ayakta tedavi prosedürüdür, bu nedenle çoğu hasta ameliyat günü eve gidebilir. Şişme iki ila üç gün sürebilir, ancak tam iyileşme üç ayı bulabilir.
Septoplasti nedir?
Septoplasti, eğri bir septumu düzeltmek için burun içinde yapılan ameliyattır. Yetişkinlerde yaklaşık 7 santimetre uzunluğunda (2,5 ila 3 inç) olan septum, kıkırdak ve kemikten yapılmıştır. Burnun içini iki odaya veya burun deliğine ayırır.
Deviasyon septum nedir?
Bir septum düz yerine eğri veya bükülmüşse sapmıştır. Sapmış bir septum, burnun bir veya iki odasını tıkayabilir ve hava akışını engelleyebilir. Bir septum bir yaralanmadan sapabilir, ancak bu şekilde doğal olarak da büyüyebilir.
Septum deviasyonu nasıl teşhis edilir?
Bir doktor, muhtemelen ucunda bir kamera bulunan bir tüp yerleştirmeyi içeren bir nazal endoskopi yaparak burnun içini inceleyecektir. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması da sapmış bir septum tespit edebilir, ancak genellikle gereksizdir. Teşhisten sonra doktor, septoplasti dahil olmak üzere tedavi seçeneklerini tartışacaktır.
Burun tıkanıklığının başka nedenleri var mı?
Evet. Alerjiler ve polipler burun tıkanıklığına neden olabilir. Ayrıca, burun deliklerine doğru çıkıntı yapan burun içindeki uzun kemik ve doku sırtları olan konkalar, çok büyüklerse tıkayabilirler. Steroid burun spreyleri, konkalardaki şişliği azaltabilir ve yapışkan burun bantları geçici bir rahatlama sağlayabilir.

Septoplasti neden gereklidir?
Septoplasti, burundan nefes almayı zorlaştıran ve ağızdan nefes almaya zorlayan septum eğriliğini düzeltmenin tek yoludur. Ağızdan nefes almak ağız kuruluğuna neden olabilir. Burundan nefes alamama geceleri daha da büyük bir problemdir ve uykuyu engelleyebilir.
Bazen septoplasti, sinüs cerrahisi ve nazal tümörlerin çıkarılması dahil olmak üzere diğer tıbbi prosedürlerin bir parçasıdır. Ayrıca septoplastinin kendisi burnun şeklini değiştirmese de septorinoplasti adı verilen burun şekillendirme ameliyatı ile kombine edilebilir.
Sonuç olarak, sapmış bir septumu düzeltmek için septoplasti yapılıp yapılmayacağına karar vermek her hastaya kalmıştır. Durum, semptomları tolere edebilen kimseye zarar vermez.
Hasta septoplastiye nasıl hazırlanır?
Doktor, hastanın aldığı reçetesiz ilaçlar, takviyeler ve şifalı bitkiler dahil tüm ilaçları bilmelidir. Ameliyattan önce hastanın aspirin, ibuprofen, naproksen gibi ilaçları ve kanın pıhtılaşmasını zorlaştıran bazı bitkisel takviyeleri almayı bırakması gerekir. Doktor ayrıca hastanın alerjisi veya kanama sorunları olup olmadığını bilmelidir.
Septoplasti nasıl yapılır?
Septoplasti genellikle ayakta tedavi bazında yapılır, bu nedenle çoğu hasta ameliyat günü eve gider. Çoğu durumda, hasta genel anestezi altına alınır ve operasyon sırasında uykudadır. Vücudun ameliyat için hedeflenen kısmını uyuşturan lokal anestezi bir seçenek olabilir.
İşlem tamamen burun içinde gerçekleşir. Doktor, burnun bir tarafında bir duvar keser ve septumu kaplayan ve koruyan ince bir zar olan mukozayı kaldırır veya kaldırır. Bu, doktorun septumun kemiğini ve kıkırdağını yeniden şekillendirmesini sağlar. Bazen kemik ve kıkırdak parçaları çıkarılır, daha sonra yeniden şekillendirilir ve yeniden konumlandırılır. Daha sonra mukoza septumun üzerine geri yerleştirilir. Ameliyat sırasında burun kırılmaz. Operasyon 30 ile 90 dakika arasında sürer.
Daha sonra doktor, burun dokusunu yerinde tutmak, burun kanamasını önlemek ve skar dokusu oluşumunu önlemek için atel veya yumuşak tampon yerleştirebilir. Genellikle ateller bir veya iki hafta içinde kalır ve tamponlar 24 ile 36 saat arasında burunda kalır. Bazen doktor sadece zamanla kendiliğinden kaybolan eriyen dikişler bırakabilir.

RISKLER / FAYDALAR
Septoplasti ile ilgili riskler veya komplikasyonlar var mı?
Riskler veya komplikasyonlar nadirdir ve olası değildir. Bir risk, özellikle hasta önceden kan inceltici ilaçları almayı bırakmadıysa, ameliyat sırasında kanamanın aşırı hale gelmesidir. Bu olursa, doktor operasyona devam etmemeye karar verebilir.
Burun içi steril olmadığı için enfeksiyon mümkündür. Toksik şok sendromu , çoğunlukla tampon yerleştirilmesiyle ilgili, nadir görülen, olağandışı ve yaşamı tehdit eden bir enfeksiyondur. Semptomlar kan basıncında ve kalp hızında değişiklik, ateş ve cilt renginin değişmesini içerir. Semptomlar ortaya çıkarsa, derhal doktora veya cerraha haber verin.
Nadir görülen bir başka olay da omurilik sıvısı sızıntısıdır. Septumun tepesi, koruyucu beyin omurilik sıvısı ile çevrili kafatası ve beyne yakın olduğu için olabilir. Omurilik sıvısı sızarsa, enfeksiyon meydana gelebilir. Bu , beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasını içeren ciddi bir durum olan menenjite yol açabilir.
Bir septoplasti hastasında ayrıca dokuda pıhtılaşmış kanın neden olduğu şişlik olan bir hematom veya vücudun içinde bir irin cebi olan bir apse gelişebilir.
Septoplasti sonrası üst dişlerde ve dudakta veya burun ucunda uyuşma olabilir. Çünkü üst çenede diş etlerine ve ön dişlere giden sinirler burun içinden geçer. Bu sinirler ameliyat sırasında gerilebilir veya hasar görebilir. Genellikle uyuşukluk geçicidir ve birkaç hafta veya ay sonra durur.
Septal perforasyon, nazal septumda bir delik, başka bir olasılıktır. Perforasyon semptomlara neden olmazsa, doktor onu kendi haline bırakacaktır. Ancak delinme burun geçişinde kabuklanma, kuruluk veya tıkanıklığa yol açarsa, doktor deliği kapatmak için başka bir ameliyat yapabilir veya üzerine sentetik bir düğme takabilir.
Tat ve kokudaki değişiklikler, ses kalitesi ve özellikleri de septoplasti hastalarını etkileyebilir. Burun düzensiz görünebilir veya burun köprüsü çökebilir, ancak bu tür kozmetik değişiklikler tamir edilebilir.
Son olarak, septoplasti hastalarının %90’ından fazlası daha iyi nefes almanın keyfini çıkarsa da bazıları bundan hoşlanmaz. Ne yazık ki, septumun bir “hafızası” vardır ve bazen orijinal şekline geri döner.
Septoplastiden sonra ne bekleyebilirim?
Ameliyat burun deliklerinden yapıldığı için hastaların yüzdeki iz ya da göz kararması endişesi olmaz. Bununla birlikte, burnun ön tarafında ağrı veya hassasiyet, şişlik nedeniyle tıkanıklık ve kan ve/veya mukusun burun akıntısı yaşayabilirler. Ameliyattan kaynaklanan şişlik iki ila üç gün sürebilir ve drenaj iki ila beş gün sürebilir. Genellikle, reçetesiz satılan ilaçlar ağrı için yeterli olacaktır, ancak doktor bir ağrı kesici reçete edebilir. Doktor, burun tıkanıklığını gidermek için hastanın tuzlu su spreyleri veya sulama tedavileri kullanmasını sağlayabilir. Ancak burunda tampon varsa malzeme çıkana kadar hasta ağızdan nefes almak zorunda kalacaktır. Burnun maksimum netliğe ulaşması üç ayı bulabilir.
Septoplasti sonrası kendime nasıl bakarım?
İlk gün dinlenin. Burnu ovalamayın ve hatta dokunmayın. Tıkanmış olsa bile sümkürmeyin çünkü kanamaya neden olabilir. Hapşırma kaçınılmazsa, ağızdan hapşırın. Ağrı ve şişliği azaltmak için burun ve göz çevresine temiz bir bez veya havlu ile kaplı buz torbası uygulayabilirsiniz. Geceleri, şişliği ve tıkanıklığı azaltmak için başınızı iki yastığa dayayarak uyuyun. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat duş veya banyo yapmayın. Planlandığı gibi doktora dönün çünkü burun içindeki dikişler kendiliğinden çözülmezse doktor bunları alabilir. Enfeksiyona yol açabilecek soğuk algınlığına yakalanmamak için insanlardan bir süre uzak durun. Tozlu veya dumanlı yerlerden uzak durun. Bir veya iki hafta sonra işe veya okula dönün, ancak hemen ağır bir şey kaldırmayın. Ameliyattan bir veya iki hafta sonra, düşmeye neden olabilecek aktiviteleri azaltın. Bunlara eğilmek ve spor yapmak dahildir. Aslında, bir aya kadar spordan kaçınmanız istenebilir. Örneğin bağırsak hareketleri sırasında ıkınarak yüzünüze baskı uygulamamaya çalışın.
Septoplasti sonrası doktorumu ne zaman aramalıyım?
- Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- Burun üzerimde kızarıklık ve ağrı
- Ağır, kontrol edilemeyen bir burun kanaması
- Kötüleşen ve ilaçlarla düzelmeyen ağrı
- Yüksek ateş ve titreme.
- baş ağrısı
- oryantasyon bozukluğu
- boyun tutulması